מאמרים

חושת הביטחון חשובה לנו במובנים רבים. חשוב לנו הביטחון האישי והידיעה ששום דבר לא יקרה לנו, חשוב לנו הביטחון העצמי, שמאפשר להשיג דברים ולהרגיש טוב, אבל יותר מהכל, חשוב לנו להיות בטוחים שהקרובים שלנו בידיים טובות, במיוחד כשמדובר בהורים שלנו.

בתי אבות הם נקודה רגישה אצל כולנו, מאחר ואנו שמים את בטחונם של היקרים לנו ביותר בידיהם של אנשים זרים, שמים את מבטחינו בכך שיקירנו יקבלו את הטיפול והיחס הטוב ביותר, ומבינים שהאחריות היא 100% עלינו. במצבים רפואיים מסויימים הורינו מתקשים לקבל החלטות, ומחובתנו לעשות את הבחירה הנכונה עבורם.
כדי שנוכל לעשות זאת, מומלץ להכיר לעומק את עולם בתי האבות ולקבל עליו כמה שיותר מידע על מנת שנוכל לקבל החלטה מושכלת עבור יקירינו. כדי להבין יותר טוב את עולם בתי האבות דיברנו עם עודד אגמון, עו״ס הקהילה בבית האבות ״מעון הרופא״ בחיפה:

המושג הראשון שאני רוצה לשאול אותך עליו הוא "קוד". תסביר לי בבקשה מה זה אומר.

"קוד אשפוז" הוא כינוי למימון המתקבל על ידי משרד הבריאות לאשפוז הסיעודי, בדומה להשמה המתקבלת ממשרד הרווחה עבור מגורים במחלקת עצמאיים/תשושים. באופן כללי, הקוד ניתן לאנשים שיש להם קושי כלכלי לשלם על בית האבות. לאחר בדיקת זכאות תפקודית וכלכלית, בה הגורם הממן בודק את ההגדרה התפקודית של הדייר ואת היכולות הכלכליות של הדייר וילדיו, תיתכן אפשרות לקבל השתתפות כספית מהמדינה בעלויות הדיור.

מה החששות שאתה שומע הכי הרבה מדיירים ובני משפחותיהם?

החששות משתנים בהתאם למצב ההורה. במידה ומדובר באדם עצמאי/תשוש גוף שצריך מדי פעם סיוע והשגחה, החשש הוא בעיקר מפני בדידות. הילדים דואגים שאמא או אבא נמצאים לבד בבית ושמצבם הנפשי מושפע מכך. כמובן שקיימת גם סכנה לנפילה וחבלה בבית, וברגע שההורה נמצא לבד – אין מי שיעזור לו.

והשהות בבית אבות פותרת את זה.

כמובן. המשפחה רוצה שתמיד יהיה מי שיתמוך ויתן מענה להורים שלהם, ובית האבות מספק מעטפת והשגחה כך שיהיה מענה מיידי במידה ומתעורר הצורך. בבית האבות קיים צוות רפואי הנותן מענה 24 שעות ביממה.

איזה עוד סכנות יש בלהישאר לבד בבית?

אנו נתקלים לעיתים במקרים בהם הדיירים לא נטלו את התרופות בצורה נכונה, ומצבם הבריאותי הושפע מכך. במעון הרופא, אחות המחלקה אחראית על חלוקת הטיפול התרופתי בהתאם להוראות הניתנות מרופא המחלקה.
תופעה נוספת שאנו נתקלים בה הרבה היא של מבוגרים המוותרים על טיפול רפואי בשל קושי לצאת מהבית ולהגיע לרופא, וכך נוצרות בעיות רפואיות חמורות שניתן היה למנוע מבעוד מועד.

אתה לא חושב שמבוגרים נהיים עצובים כי הם עזבו את ביתם ועברו לבית אבות?

להיפך! בית האבות נותן מענה לתחושת הבדידות שקיימת בבית. בבית, אין להם אוזן קשבת או תעסוקה במהלך היום. למרות שילדים רבים רוצים להעניק להוריהם את היחס הראוי להם, דרישות המציאות והחיים העמוסים שלהם אינם מאפשרים זאת, וההורים נופלים בין הכסאות. עקב הקושי התפקודי של ההורים, הפעילויות מחוץ לבית מצטמצמות, הקשרים החברתיים מתרופפים והם מתקשים להכיר חברים חדשים. המוטיבציה פוחתת , הם לא יוצאים מהבית והבדידות רק הולכת וגדלה. בנקודה הזאת נכנסים בית האבות, שמציעים מגוון פעילויות וחיי חברה תוססים שמחזירים את החיוך לפניהם של הדיירים.

אולי המבוגרים מעדיפים לשמור על השקט והפרטיות שלהם, גם אם זה במחיר של בדידות?

התפיסה שאתה בהכרח מאבד את הפרטיות שלך ברגע שאתה עובר לבית אבות, מוטעת.
נכון, בהרבה בתי אבות לדיירים עצמאיים ותשושי גוף מציעים חדרים זוגיים ואז הדיירים נאלצים לחלוק את החדר שלהם, כי התקן של משרד הרווחה הוא 2 דיירים בחדר. זה תקן מיושן!
יש מקומות שאפשר למצוא בהם גם חדרי יחיד. לדוגמה, ״מעון הרופא״ הוא אחד מבתי האבות היחידים בחיפה, בו רוב החדרים המוצעים הם חדרי יחיד לדיירים. היינו בין הראשונים להציע חדרי יחיד כברירת מחדל, ולא רק לדיירים המשלמים באופן פרטי. תפיסת הבית היא שהדיירים צריכים פרטיות ולא בהכרח מעוניינים לחלוק חדר עם אדם זר. הם הרוויחו את הזכות הזאת ביושר.

מה לגבי דיירים סיעודיים? עם איזה קשיים הם מתמודדים?

במקרה של דיירים סיעודיים הם זקוקים לטיפול וסיוע בתפקוד יותר מדיירים עצמאיים. ברוב בתי האבות אין מספיק צוות כדי לתת מענה מהיר או כדי לקלח כל יום. אתה שומע על ילדים שמודאגים מזה שאמא או אבא שלהם לא מקבלים יחס במשך שעות, שלא מקשיבים להם. זו דאגה רצינית מאד. הקושי העיקרי העומד בפני דייר בתפקוד סיעודי הוא התלות הרבה בביצוע כל פעילויות היום יום. החיסרון במעבר לבית אבות הוא שהאדם הופך להיות חלק מקבוצת דיירים במצב דומה וכולם זקוקים לעזרה רבה.

ואיך פותרים את זה?

ב״מעון הרופא״ , בשונה מבתים אחרים, המחלקות קטנות מהתקן הסטנדרטי. המחלקות שלנו הן עד 24 דיירים והן מתוגברות בכוח עזר גדול של מטפלות ותיקות ומסורות. זה מאפשר להן לתת יחס רב יותר לכל דייר וזה תורם לתחושת שביעות הרצון של הדייר ומשפחתו.

ומה לגבי שאר הצרכים של דיירים סיעודיים? המשפחה צריכה לדאוג לזה?

ממש לא. רוב המקומות מציעים שירותים כמו מספרה, פדיקור, כביסה וכו׳. אצלנו אנחנו מקפידים גם על פיקוח והתאמה של תרופות וטיפולים ע״י מומחית בגריאטריה, כל הבדיקות נעשות כאן, כולל התאמת תרופות. לכל טיפול מחוץ לבית חולים יש הסעה וליווי צמוד, וכל הדברים הללו כלולים במחיר. במקומות אחרים, חלק משירותים הנ"ל הם בעלות נוספת.

מה לגבי החשש לבטחונם של דיירים סיעודיים?

אנחנו לגמרי יכולים להבין את החשש של המשפחות. זו הסיבה שהשטחים הציבוריים בבית מצולמים 24/7 ולמי שרוצה אנו מאפשרים גם לשים מצלמה בחדר הפרטי. אפשר גם להתקשר אלינו 24 שעות ביממה ואנו זמינים תמיד לכל שאלה. נושא המשפחה והחיבור אליה הוא חשוב מאוד בגילאים מבוגרים, הקשר עלול להתרופף במהירות אם לא שמים לכך לב, לכן אנו מעודדים השתתפות משפחות בפעילויות המתקיימות בבית ומציינים איתם חגים.

איך דואגים שדיירים לא ישתעממו בבית האבות?

בשונה מהבית הפרטי, בו יש להם בעיקר את הטלוויזיה כאמצעי בידור, בתי אבות מציעים מגוון פעילויות גם בשעות הבוקר וגם בשעות אחר הצהריים. הדיירים לא צריכים להתאמץ כדי להגיע לפעילויות כמו שהיו מתאמצים אם היו גרים בביתם הפרטי, לכן תמיד יש נוכחות ומעורבות גבוהה. יש קהילה, יש חברותא, אנשים מכירים חברים חדשים במהירות ורואים איך האור חוזר להם לעיניים. רכזת התרבות בבית דואגת לעדכן את הדיירים העצמאיים מידי יום בפעילויות הבית. במחלקות הסיעודיות, המרפאות בעיסוק ועובדות התעסוקה נותנות מענה תעסוקתי ותרבותי לכל דייר, בהתאם לרצונותיו וליכולותיו.

תן לי דוגמה לפעילויות שאתם ממליצים עליהן.

ב״מעון הרופא״ אנחנו שמים דגש על שימור הפן הקוגניטיבי והמוטורי וכמובן גם משלבים בידור והנאה, לכן אנחנו משלבים בין הרצאות, סדנאות יצירה, התעמלות, קבוצת פיזיותרפיה לדיירים עצמאיים שמופעלת על ידי מנהלת הפיזיותרפיה, הופעות מוסיקה, ציון חגים, פעילות עם בע״ח ועוד. אנחנו גם משלבים את בית האבות בחיי הקהילה, נעזרים במתנדבים ומקיימים פעילויות שונות עם בתי ספר וגנים.
המטרה שלנו היא לייצר תחושה של בית, תחושת חופש. החיים של הדיירים העצמאיים ממשיכים כמו בבית הפרטי שלהם, רק שזה קורה תחת קורת הגג שלנו ועם מעטפת מלאה לכל הצרכים שלהם.

מה עושים במקרה של דיירים עם צרכים מיוחדים?

לכל דייר שמגיע יש צרכים מיוחדים ברמה כזאת או אחרת. אם דייר צריך סיוע מיוחד בגלל מגבלה פיזית, יש לנו אנשי מקצוע המסייעים בהתאמה של כלים מיוחדים, יש פעילויות מותאמות ליכולותיו הפיזיות והקגניטיביות, וכמובן שגם הצוות שלנו תומך ומעודד אותם להשתלב, לשפר את יכולת התנועה ולחוות שמחה והנאה מפעילויות שונות.

מה לגבי התאמה של אוכל?

התאמה אישית של תפריט האוכל היא חלק ממה שנותן לדיירים תחושה של בית. בבתי אבות לדיירים עצמאיים אין תקן לדיאטנית, אבל בגלל שהבית שלנו משולב – הדיירים העצמאיים נהנים מיתרונות מיוחדים ברמת הצוות, יתרונות שאין בבתים לא משולבים.

למה הכוונה?

״מעון הרופא״ הוא בית משולב, הכולל ארבע מחלקות סיעודיות ומחלקה לעצמאיים תשושי גוף, לכן יש אצלנו יותר אנשי צוות. לדוגמה, משרד הבריאות מחייב שלדיירים סיעודיים תמיד יהיה רופא זמין (גם מחוץ לשעות העבודה יש כוננים), אך זו לא הדרישה של הרווחה במחלקת הדיירים העצמאיים. בגלל שהבית משולב, גם הדיירים העצמאיים נהנים משירותי רפואי 24/7, דיאטנית שאחראית על התפריט , קלינאית תקשורת, עובדים סוציאלים, אחים ואחיות, פיזיותרפיסטים ועוד. הצוות עוטף את דיריי הבית באהבה מכל כיווון. זה נותן תחושה של ביטחון מלא, גם לדיירים וגם לבני משפחותיהם, וזה בסוף הדבר החשוב ביותר.

04-822-8132